Detalii despre rezultatele tale

 Testul.net  a fost conceput de ONG-ul nostru, care dorește să transmită câteva idei în legătură cu implicarea politică a românilor, mai ales în acest an de sărbătoare Centenară. Istoria recentă ne-a arătat că o societate profund în schimbare necesită o veghe constantă din partea cetățenilor săi, pentru ca abuzurile din perioada comunistă să nu fie perpetuate, dar și pentru ca democrația și valorile aferente să fie întărite.

Sociologul Barbu Mateescu a conceput un test simplu, la cererea noastră, în oglinda sau mai degrabă adaptarea Political Compass. Este un demers  social, dar cu baze științifice, poate chiar un joc, dar unul care nu dorește să păcălească. Niciun test de 21 de întrebări nu va defini perfect sau exact personalitatea sau părerile noastre. Dar în dezvoltarea unei idei de bază despre fiecare dintre noi, cine suntem, ce păreri avem, ne putem da seama mai bine ce ne animă și ce partide politice ne reprezintă.

 Ar fi important să faceți testul înainte să vedeți aceste explicații… altfel, apăsați pe fiecare + pentru a vedea o scurtă analiză suplimentară. 

 

Comunitarian - Libertarian
Conservator - Progresist
Schimbare - Anti-schimbare

Ce înseamnă, de fapt, rezultatele?

Niciun partid politic mare din România nu are o ideologie dovedită, în afara unor linii vag directoare și principii comune (în general apartenența la UE, NATO și parteneriatul strategic cu SUA). În timpul campaniilor electorale, aceste partide se prezintă cu programe politice care induc ideea unei apartenențe la familiile lor europene, dar experiența din timpul guvernărilor a arătat mai degrabă haotism ideologic. Astfel, PSD-ul pare să fie de stânga, propunând egalitate socială, egalitarianism, spre exemplu, dar se regăsește mai bine într-o descriere conservatoare și tradițională pentru România. În mod similar, PNL sau USR au membri conservatori și progresiști, iar partidele reprezintă respectiv liberalismul și centrismul, dar acestea tind spre idei mai progresiste ale societății. Bref, social-democrația sau liberalismul în România nu este același cu cel din Marea Britanie.

Un progresist comunitar dornic de schimbare are șanse mici să voteze PSD, la fel cum un conservator libertarian ar vota cu greu PNL. Testul acesta nu vă indică partidele cu care să votați.  NIMENI NU TREBUIE SĂ VĂ SPUNĂ CUM SĂ VOTAȚI!  În cel mai direct caz, dacă aveți un rang înalt pe axa schimbării, este foarte posibil să vă îndreptați spre noile formațiuni politice sau să acceptați soluții anti-establishment. Însă tocmai pentru că majoritatea partidelor din România se întind mult pe celelalte axe, rezultatele acestui test ar trebui să vă îndemne, mai ales dacă ați citit până aici, să vă implicați politic în oricare dintre ele, să respectați regulile democratice, principiile europene și să faceți schimbarea pe care o doriți în ele. Indiferent de numele partidului, situația actuală, la 100 de ani de la Marea Unire, este un rezultat direct al neimplicării sociale și politice. Iar acest test, dacă v-a atras, măcar poate să vă pună pe gânduri apropo de valorile voastre și să vă ofere o referință comună pe viitor, atunci când vă implicați în democrație.

Curaj înainte

PS: nu înregistrăm în site-ul nostru emailurile folosite pentru a primi rapoartele, deci nu veți primi niciodată spam de la noi. Nu înregistrăm nici măcar rezultatele pentru date statistice.